maandag 1 oktober 2012

Smurfenvlaai

Dit is een vlaai die echt typisch is voor Limburg en omstreken : zacht deeg, een dun laagje banketbakkersroom, heerlijk frisse abrikozenspijs en daarop lekkere slagroom en witte chocolade schilfers. De vlaai is perfect in te vriezen half afgewerkt (enkel de gebakken bodem) en zelfs volledig afgewerkt (kompleet met slagroom en schilfers). Half afgewerkte vlaaibodems worden vaak ingevroren door bakkerijen, zo kunnen ze veel in eens maken en afwerken naargelang de wens (bv. met krieken ipv abrikozen) en de verkoop op een later moment. Het deegrecept is voor 2 vlaaibodems en het is best om dit ook zo te maken omdat anders de hoeveelheid deeg te klein is om te kneden in de keukenrobot. Je kan natuurlijk ook met de hand kneden, dit is zeer goed om stevige armspieren te ontwikkelen. Wil je een vlaai invriezen, gebruik dan zeker een kwalitatief goede mix voor banketbakkersroom want zelfgemaakte zal verwateren. Nog een nota bij de abrikozenspijs, dit is NIET hetzelfde als abrikozenconfituur. Confituur wordt gemaakt van verse abrikozen en spijs wordt gemaakt van gedroogde abrikozen, er is een duidelijk smaakverschil en voor de ECHTE smurfenvlaai heb je dus spijs nodig ! Smurfenvlaai zoals bij de bakker, maar dan lekkerder .... want ze is zelfgemaakt :)

 


ingrediënten gistdeeg - goed voor 2 vlaaien
500 g bloem voor brood (verkrijgbaar bij CakeStudio)
25 g gedroogde gist (of 50 g verse)
20 g suiker
10 g zout
1 ei
200 ml koude melk
200 g boter of margarine

ingrediënten afwerking - nodig voor 1 vlaai
95 g mix voor banketbakkersroom (verkrijgbaar bij CakeStudio)
240 ml koud water
1 ei, losgeklopt, om te doreren
ca. 1/2 blik abrikozenspijs (verkrijgbaar bij CakeStudio)
350 ml room 35 à 40% vetgehalte
suiker naar smaak
witte chocoladeschilfers (verkrijgbaar bij CakeStudio)

Bereiding
Maak de banketbakkersroom. Doe het poeder in een kom, giet het water er bij en roer goed met een garde tot het poeder is opgelost. Laat dit enkele minuten staan en roer nog eens goed door. Maak het deeg. Doe de bloem, gist, suiker en zout in de mengkom van je keukenrobot (kneedhaak gebruiken !). Zorg er wel voor dat het zout niet in contact komt met de gist. Giet de melk er bij en het ei. Kneed even tot de melk en het ei goed is opgenomen op de laagste snelheid. Voeg de boter toe en kneed ca. 10 minuten op de snelheid die staat voorgeschreven om brood te kneden (bij mij is dit stand 2). Verdeel het deeg in de helft en maak er twee bolletjes van. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte. Leg het deeg in de vlaaivorm die je lichtjes hebt ingespoten met bakspray (spray verkrijgbaar bij CakeStudio). Rol ondertussen het tweede deegstuk uit en leg dit in de tweede vlaaivorm.


Duw het deeg van de eerste vorm goed aan in de rand en snij dan het deeg af aan de rand. Doe dit ook voor de tweede vorm. Duw het deeg van de eerste vorm nogmaals goed aan in de rand en prik het deeg goed in met een vork, zowel de bodem als de zijkanten en herhaal dit voor de tweede vorm.

Doe de banketbakkersroom op de bodem en doreer daarna twee keer de randen. Doreren = het deeg insmeren met losgeklopt ei, gebruik hiervoor een borstel. De deegrand zal hierdoor mooi gaan glanzen en een extra lekkere smaak krijgen.

Laat de bodem nog een 5-tal minuten rijzen (afhankelijk van de snelheid waarmee je werkt) en bak dan gedurende 24 à 26 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Let op : het deeg is al aan het rijzen terwijl je bezig bent met vullen en doreren en als het heel erg warm is in huis dan zal dit ook sneller gebeuren dan wanneer het koud is. Let er dus op dat de bodem niet de dik wordt, tenzij je dit graag hebt natuurlijk. Na het bakken : ontvorm de bodems en laat ze afkoelen op een rooster. Als de bodem na het bakken een beetje is vastbakken aan de rand door het ei, duw dan eens flink tegen de rand van de vorm zodat deze los komt. Laat ze goed afkoelen. De bodems kunnen zo ingevroren worden, je kan ze dan achteraf afwerken met een spijs naar keuze.


Vul elke vlaaibodem met 1/2 pot abrikozenspijs (ca. 450g).

Klop de slagroom op met suiker. Spuit of smeer een laagje slagroom over de spijs zodat deze bedekt is. Bestrooi met witte chocoladeschilfers en werk de rand af met een mooi schelpenrandje gespoten met slagroom. Bewaar de vlaai in de koelkast of je kan ze volledig invriezen. Smakelijk !







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten